Lieve schat, ik ben zo bang

By in
505
Lieve schat, ik ben zo bang

Lieve schat, ik ben zo bang

Over thuiskomen in je relatie

Wij konden niet anders doen dan we deden, dus deden we elkander zeer.
Het een brengt niet zelden het ander mede; niets bleef hetzelfde als weleer

Het ergste leed is inmiddels geleden, verdriet en woede zijn alweer
verleden tijd, en in het licht der rede komt alles enkel hier op neer:

Het langste leven is te kort voor wat wij beiden ooit wilden bereiken.
Maar sluit, mijn lief, daarbij niet uit dat eens ook dit vergaat.

Dan wordt de wijde boog waarin wij elkaar ontwijken de cirkel die ons binnen sluit.

 Jean Pierre Rawie ‘Wij konden niet anders doen dan we deden….’

Ineens werken we allebei thuis, hebben we de zorg voor onze kinderen en staat de wereld op zijn kop. We zijn veel meer thuis dan voorheen, de kinderen kunnen niet sporten, met vriendjes spelen en moeten thuis les krijgen. Het ritme van de dagen is verstoord en de kans dat de zomervakantie nog doorgaat zoals we gedacht hadden is minimaal. Dat zorgt voor spanning. Er is minder afleiding, minder contact met bekenden en ook met onbekenden. De drukte in de trein in de ochtend, het stilstaan in de file, het is er allemaal niet. Niet alleen wij zijn de hele dag thuis, de buren ook, en de kinderen van de buren ook. Dat vraagt nogal wat van ons incasseringsvermogen. En dat vraagt ook nogal wat van onze relatie. Waar je voor de crisis elkaar nog kon ontwijken zal je het nu met elkaar moeten doen. Samen werken aan thuis komen bij elkaar.

Voordat je thuis kunt komen bij de ander zal je eerst thuis moeten komen bij jezelf. Daarin zullen we eerst de weg terug moeten vinden in hoe we het ooit zo geleerd hebben. Hoe makkelijk we onszelf kwijt kunnen raken in een crisis, zo moeilijk is het om de weg terug weer te vinden. Een crisis als deze kan een traumatiserende ervaring zijn. Door zo’n ervaring kom je in een staat van overleven en ga je je primaire patroon volgen; vechten, vluchten of bevriezen. Het primaire brein neemt de controle over van het moderne brein en je doet in plaats van denkt. Zo werkt dat. Om een eigen voorbeeld te geven, mijn primaire reactie is vechten. Nu ga ik niet met iemand knokken maar ik ga vechten tegen de verandering, tegen de crisis. Ik probeer op allerlei manieren te zorgen dat de dingen blijven gaan zoals ze gingen, dat er niets veranderd. Zo is mijn primaire reactie tegen de zich aandienende verandering. Zo doen we dat allemaal, op onze eigen manier. Daar bewust van worden en mee aan de slag gaan is de eerst stap. Dan, daarna, is er de relatie om te onderzoeken.

Hoe kun je er zijn voor de ander? En hoe voor jezelf? Gun je elkaar de ruimte om in deze nieuwe werkelijkheid elkaar opnieuw te leren kennen? En gun je jezelf de ruimte om jezelf opnieuw te leren kennen? Belangrijke vragen om voor jezelf en met elkaar antwoord op te vinden.

Een goede vriend zat in een stevige relatiecrisis vlak voor de coronacrisis. Hij was plannen aan het maken om tijdelijk apart te gaan wonen. Toen kwam de coronacrisis en kwamen er ineens praktische zorgen, kinderen die thuisonderwijs moeten hebben, werken vanuit huis. Die verandering gaf een vernieuwde dynamiek en zorgde voor een hernieuwde kennismaking met elkaar. Het thuiswerken en er meer voor de kinderen kunnen zijn gaf, ondanks het geregel, rust. Ze zijn weer met elkaar in gesprek en kunnen elkaar weer zien.

Thuiskomen in je relatie in deze heftige tijd is ook thuiskomen bij en met de emotie van elkaar. De zorgeloze toekomst is misschien minder zorgeloos geworden, de uitgestippelde route voor de komende jaren gaat anders worden. Er is angst om je baan te verliezen, angst voor ziekte en dood of er is angst dat dat wat was nooit meer terugkomt. Dat geeft spanning. De eerste stap in thuiskomen in je relatie is tegen elkaar kunnen zeggen; ‘lieve schat, ik ben zo bang’.

Geschreven door: Allard Klok

Over deze dynamiek in je relatie en over hoe jouw en jullie liefdespatroon werkt gaat de 2-daagse workshop ‘Thuiskomen in je relatie’ op 30 november en 14 december. Een prachtig en liefdevol cadeau aan jezelf en elkaar om om de overtocht terug te maken naar elkaar. 

Jullie zijn welkom!

 

 

54321
(0 votes. Average 0 of 5)