Lijfwerk

LIJFWERK, 365 DAGEN IN HET LIJF

Tijdens de verdiepende opleiding Lijfwerk maken we 365 dagen een reis door het lijf. Het lijf onthult haar levensverhaal. Het lijf verklapt haar boodschappen helder en eerlijk, waar het hoofd nog wel eens door overtuigingen en oude imprints en patronen vast komt te zitten.
Werken met het lijf geeft je ingang tot meer rust, geluk en succes. 

365 dagen in je lijf

De belangrijkste vragen die we in onze opleidingen horen gaan over plek innemen in deze wereld. Het gaat over geluk, succesvol kunnen zijn en bovenal zijn we op zoek naar rust en ruimte in onszelf. Een plek waar we onszelf accepteren met alles wat er ooit was en is. Om volop in het leven te staan, te durven dromen en het leven ook daadwerkelijk vol te kunnen leven. Om diep van binnen vreugde, liefde en kracht te ervaren. Om helemaal jezelf te zijn!

De vraag dan telkens is: HOE? In ons lijf liggen alle antwoorden al, omdat ons levensverhaal en daarmee ook onze levenshouding ligt opgeslagen. Alleen komen we daar vaak niet meer bij. We zijn in het westen goed geworden in analyseren, we zijn sterk in ons hoofd. Ons lijf waar alle oude imprints en verhalen liggen opgeslagen herkennen we niet meer. Wat het lijf ons wil vertellen en hoe het een weg biedt naar een gelukkig leven.

365 dagen in het lijf is een verdiepend programma om de volledige potentie uit je leven te halen, zowel persoonlijk als professioneel. Door te voelen en ervaren wat je lijf je wil vertellen. Wat ligt er nog opgeslagen en wat wil eruit? Hoe je daar betekenis aan kunt geven en hoe je het beste uit jezelf haalt.

Lichaams- en ervaringsgerichte benadering:

Lijfwerk is onze ambacht. Bij Raafwerk nemen we het lijf altijd als ingang tot verdieping omdat het lichaam een eerste beweging laat zien vanuit een schatkist van ervaringen. Soms grote maar vaker kleine bewegingen die ons veel informatie geven. Daar waar er geen ingang via woorden is, waar het hoofd geen antwoorden heeft of rondjes draait rondom oude overtuigingen en patronen, geeft het lijf ons een eerlijke weergave zonder filters. Het lichaam is de ingang tot herinnering, het geeft expressie aan dat wat zich ooit herbergde en is een mooie waarneming van wat vaak niet wordt uitgesproken.

 

AANDACHT VOOR

Jij bent leidend in het programma, met veel ruimte voor jouw persoonlijke en professionele reis door te werken vanuit jouw biografie en thematiek. Er is een voortdurende wisselwerking in hoe jouw thema’s bron zijn voor jezelf en je professionele handelen.

Binnen de opleiding geven we speciale aandacht aan:

De weg van binnen naar buiten
We werken vanuit de ontmoeting. We kunnen niet raken zonder zelf aangeraakt te worden. Pas wanneer je in contact staat met jezelf kun je zuiver in contact staan met anderen. We gebruiken hiervoor ervaringsgerichte oefeningen. Daarnaast werken we met systemisch lijfwerk welke inzicht geeft in de dynamieken die zijn opgeslagen in het lijf.  We ervaren tijdens de dagen waar oude boodschappen zich herbergen om vanuit het hier en nu praktisch en toepasbaar verder te gaan.

365 Dagen in het Lijf

Om je lijf te bewonen is het nodig om elke dag echt aanwezig te kunnen zijn. Tijdens de opleiding Lijfwerk word je daarom ook 365 dagen gemotiveerd om je lijf te bewonen en je hart te volgen door de 365 dagen coaches en de 365 dagen lijfoefeningen.

365 dagen Coach: Ervaringsdeskundigen zijn er 365 dagen om je te begeleiden
365 dagen Lijfoefeningen: Elke dag krijg je een trigger of een 5 minuten oefening die je helpen om uit het hoofd, in het lijf en hart te komen, voor meer rust en geluk. Oefeningen voor fysieke, mentale en spirituele groei.


INHOUD

 • Lichaam en belichamen ~In je lijf komen~
 • De weg naar binnen, het bewonen van je eigen lijf
 • Je lijf als kompas
 • Vrijmaken en versterken van levensenergie
 • Leren waarnemen wat het lichaam vertellen wil
 • Lichaamsgericht afstemmen
 • Innerlijk kindwerk en lichaamswerk
 • Lijfwerk en imprints / trauma
 • Primaire bewegingen
 • Contact en contract in werken met het lijf
 • Lichaamsgerichte interventies
 • Stress release
 • Korte stukjes theorie over lijfwerk
 • Ervaringsgerichte oefeningen


VOOR WIE
Het 365 dagen Lijfwerk programma is voor iedereen die weer wil thuiskomen in haar of zijn lijf voor meer rust, ruimte, geluk en succes.

OPBOUW EN TIJDSBESLAG
De data staan vermeldt op deze website en worden toegevoegd in je werkmap. Dagen kunnen vallen in de vakanties.

 • 12  bijeenkomsten verdeeld over een jaar

De blokken vinden plaats in een vaste groep en worden begeleidt door Allard Klok en Sharon Hanegraaf

Daarnaast investeer je tijd in de opleiding door:

 • het lezen van literatuur: we vragen je de aangeboden literatuur te bestuderen  (ca. 4 uur per week)
 • intervisie: tussen elk blok kom je bij elkaar in een intervisiegroep waarin je onder meer oefent met de tijdens de opleiding gegeven opdrachten. En kom je bij elkaar voor onder meer je leerproces door te nemen en de theorie te bestuderen. (ca. 3 uur per blok)
 • jaaropdracht: het schrijven van een lijfverslag over het afgelopen jaar (ca. 8 uur)

Supervisie

Op aanvraag van de deelnemers is extra individuele of groepssupervisie mogelijk. De kosten van deze supervisie staan los van de opleiding.

Toelating
Deelnemers moeten bereid zijn om hun eigen gewaarwording in het lijf te onderzoeken en ontwikkelen. Deelname naar aanleiding van intakegesprek.

Literatuurlijst:

 • Verademing van Bram Bakker
 • Traumasporen van Bessel van der Kolk
 • De tijger ontwaakt
 • Lijfboek van Raafwerk

 

PLAN EN DETAILS

Locatie Vught
Overnachten is mogelijk
Tijden 10.00 – 17.00 uur
Data dataoverzicht
Accreditatie Ben jij lid van een beroepsvereniging en wil je studiepunten behalen voor deze opleiding dan zijn wij graag bereid om deze te laten accrediteren.
Investering De investering voor de complete opleiding bedraagt   € 3.250,00,=. In dit bedrag is meegenomen: telefonisch intakegesprek, opleidingskosten, studiemateriaal, 365 dagen lijfoefeningen, 365 dagen coachbegeleiding, heerlijke vegan lunch, snacks, koffie en thee. * exclusief literatuur.