Op de grens

OP DE GRENS

De workshop Op de Grens gaat over voelen en werken op de interne en externe grens. Ons lijf is de meest zuivere en eerlijke raadgever. Hoe meer we ons lijf kunnen bewonen, we met echte aandacht in ons lichaam kunnen zijn, hoe meer we in verbinding met onszelf en de ander staan. Om goed in verbinding te staan met jezelf is het nodig om je interne en externe grens te kunnen voelen.


Je hart als zintuig

Via je interne grens raakt je binnenwereld betrokken en word je gewaar wat er zich in jou en tussen jou en de ander beweegt. Je kunt onderscheiden wat van jou en wat van de ander is. En hierdoor ook je eigen energie bewaken.

Het zorgt voor toename in ontvankelijkheid van waaruit je het contact kunt verdiepen; je kunt stilte toelaten, je kunt wachten, je hebt weet van ordening en plekbesef en je kunt je overdracht en tegenoverdracht ontrafelen.

Werken op de interne grens heeft te maken met aannemen en insluiten. Dat vraagt van jou als begeleider dat jij je aandacht op je binnenwereld kunt richten, dat je inwezig bent en je lijf als instrument kent. Anders ontmoet je je cliënten alleen op de externe grens en blijft de ontmoeting oppervlakkig en kost het jou en je cliënt teveel energie.

In het begeleiden worden zowel jij en je cliënt geconfronteerd met de ogenschijnlijke tegenstelling van kwetsbaarheid en onkwetsbaarheid. Vertrouwen en angst voor kwetsing lopen hand in hand. Je hart is hierbij je zintuig van deelname, je laat jezelf en de ander binnen met alles wat er is.

VRAGEN WAARIN JE DEZE MODULE ANTWOORD OP VINDT:

  • wat heb ik nodig om tevoorschijn te komen en plek in te nemen in contact met anderen
  • hoe werk ik met mijn eigen kwetsbaarheid en met die van de ander
  • wat heb ik van mezelf nog niet ingesloten of ben ik mee gefuseerd
  • hoe kan ik aanwezig blijven in mijn lijf
  • hoe kan ik afstand bewaren en toch nabij zijn in de (professionele) ontmoeting
  • hoe bewaar ik mijn eigen energie in de begeleiding
  • hoe voel ik mijn eigen interne en externe grens

Lichaams- en ervaringsgerichte benadering:
In deze workshop is ons lichaam het vertrekpunt als getuige en gids. Diep in ons lijf, liggen al onze ervaringen op celniveau opgeslagen.

WERKVORMEN
We werken met eigen ingebrachte cases en werken deze uit tijdens de workshop. Daarnaast werken we onder meer systemisch, lichaamsgericht en energetisch. In ons lijf voelen we de scheidslijn tussen de interne en externe grens.

VOOR WIE:
Voor iedereen die zich wil verdiepen in de dans van het begeleiden in nabijheid en afstand en meer wil leren over het behouden van energie in het contact met de ander. Om vanuit dit gewaarzijn het begeleiderschap nog meer te belichamen.

VORM:
Tweedaagse module, twee losse dagen

 

PLAN EN DETAILS

Locatie Landgoed Bleijendijk, Vught
Overnachten op het landgoed is mogelijk (ca. € 30,=)
Data dataoverzicht
Tijden 10.00 – 17.00 uur
Begeleider Sharon Hanegraaf / Allard Klok
CRKBO Raafwerk is aangesloten bij het Centraal Register Kort Beroepsonderwijs.

Investering € 525,00,=

Incl. telefonische intake, lunch, koffie en thee

Aanmelden