Rouw en verlies

ROUW EN VERLIES

DE LEVENSWEG

Tijdens de drie daagse module werken met rouw en verlies maken we een reis door het landschap van rouw. Een landschap dat gaat over het herbergen van verlies. Rouw is onlosmakelijk verbonden met groei en ontwikkeling en het loopt door alle levensfasen heen. In hoeverre jij als begeleider de rouw rondom verlies, verraad en gemis hebt aangenomen is bepalend hoe vrij je bent om je te openen voor en te verbinden met de ander en het leven.  

Volop gebruiken van je eigen potentieel

Rouw gaat over leren voelen van de pijn van het gemis en het aanvaarden van datgene wat voorbij is. Voor de erkenning van wat er is in wat voortduurt, voor de terugkeer naar het leven en voor de erkenning van wat er ooit was.

Datgene waar je in jezelf om gerouwd hebt, kun je aankijken bij de ander, je cliënt. Alles wat er nog niet mag zijn of wat je niet hebt aangekeken, kun je jezelf niet in openen of projecteer je op de ander. Door te onderzoeken waar jij je sluit kun je steeds meer openen naar je cliënt en maakt je toegankelijker als begeleider.

VRAGEN WAARIN JE DEZE MODULE ANTWOORD OP VINDT:

 • verlies, rouw en de taal van het lijf
 • werken met de verliescirkel en contactcirkel
 • duale procesmodel
 • eros en thanatos
 • werken met het verlangen, de herinnering en de geraakte ziel
 • hechting en rouw
 • rouw, binding, fusie en splitsing
 • gestapelde rouw
 • reizen langs breuklijnen
 • rouw in het begeleidingswerk
 • wonen in je lijf
 • werken met afstand en nabijheid in de zielenpijn van de ander
 • werken met beeld, muziek, gedichten en kunst.

 

Lichaams- en ervaringsgerichte benadering:
Diep in ons lijf, in onze ziel ligt de rouw verscholen. Woorden zijn vaak niet toereikend om te benoemen wat onze ziel zo raakt. Om jezelf te ontmoeten in je hart ontmoet je je diepste pijn. Om de deuren te mogen openen vraagt een taal van aandacht en tijd. Het vraagt om vertraging en focus tegelijkertijd. Door te werken met lijf, met muziek, gedichten en beeld kunnen de krassen op de ziel weer lichtstralen ontvangen.

 

WERKVORMEN

We werken vanuit de ontmoeting. We kunnen niet raken zonder zelf aangeraakt te worden. Pas wanneer je in contact staat met jezelf kun je zuiver in contact staan met anderen. We gebruiken hiervoor ervaringsgerichte oefeningen. Ondersteunend hieraan gebruiken we werkvormen als  TA (transactionele analyse), een praktische vorm die inzicht geeft in oude boodschappen en maskers. Daarnaast werken we met systemisch lijfwerk welke inzicht geeft in familie- en organisatiedynamiek. We ervaren tijdens de dagen waar oude boodschappen zich herbergen om vanuit het hier en nu praktisch en toepasbaar verder te gaan.

VOOR WIE:
Voor iedereen die een rouwproces doormaakt of heeft doorgemaakt en voor mensen die in het (begeleidings-)werk met dit onderwerp te maken hebben. Van deelnemers wordt verwacht dat zij bereid en in staat zijn hun persoonlijke ervaringen in te brengen.

VORM:
Driedaagse module

 

PLAN EN DETAILS

Locatie Landgoed Bleijendijk, Vught
Overnachten op het landgoed is mogelijk (ca. € 30,=)
Data dataoverzicht
Tijden 10.00 – 17.00 uur
Begeleider Sharon Hanegraaf
CRKBO Raafwerk is aangesloten bij het Centraal Register Kort Beroepsonderwijs.

Investering € 750,00= excl. BTW

Incl. telefonische intake, vegan lunch, thee en koffie

Aanmelden