Stilte en adem

By in
539
Stilte en adem

Voor ik begin met schrijven ben ik even stil en focus ik me op mijn ademhaling. Een manier van in verbinding gaan met mijn lijf. Een manier die ik veel gebruik nadat ik in 2019 bij Raafwerk de opleiding Yoga & lijfgericht coachen heb gevolgd.

Niet alleen als ik schrijf maar vooral als ik verbinding wil maken met iemand die ik train of coach. Als ik me ergens bewust van ben geworden, tijdens de opleiding, is hoe belangrijk het is dat ik verbinding met mezelf maak. Zonder die verbinding is het er ook niet echt met de ander. De verbinding aangaan kan heel goed in stilte. Voor mij best een bijzondere ontdekking en een uitdaging. Waar ik vroeger altijd dacht dat ik zo goed kon praten, over hoe het met me ging leerde ik dat ik met al die woorden juist weg bleef bij wat ik voelde. Dat de woordenstroom een grote invloed had op mijn ademhaling. Het geeft een hoge ademhaling, die je hartslag meeneemt en onrust creëert in je lijf.

Waar ik vroeger meteen begon te praten ben ik nu, nadat ik me voorgesteld heb, eerst even stil. Om gewoon in alle rust verbinding aan te gaan. Altijd vind ik het weer bijzonder wat dit met de ander doet. De ene gaat mee in de rust terwijl de ander er juist onrustig van wordt. Dit verteld iets over je als mens. Een mooi onderwerp om samen naar te kijken. Wat gebeurt er als je gaat vertragen, welk effect heeft dat op jouw ademhaling en waar ken je dat zo goed van?

De laatste vraag heb ik Sharon tijdens de opleiding heel vaak horen stellen. Als je het zo leest, lijkt het een makkelijke vraag. Maar niets is minder waar. Deze vraag, waar ken je dat zo goed van, creëert een enorme beweging. Het brengt je terug naar je verleden, lang niet altijd naar mooie herinneringen. Want daar ben je misschien wel gekwetst, verlaten, ongezien, beschadigd, genegeerd, verstikt of geraakt. Om dat er in stilte helemaal te laten zijn. Het in te ademen in plaats van je adem vast te zetten, daar zit de uitdaging en de beweging de positieve kant op.

Tijdens de mooie reis die ik maakte bij Raafwerk waren er de nodige momenten waarin ik stil heb gestaan bij mijn pijn & geraaktheid. Helemaal niet makkelijk om het recht aan te kijken, het in te ademen en dan te ervaren. Het mooie is wel dat ik leerde dat je vooral verwacht dat het niet makkelijk is. Op het moment dat je het doet blijkt het veel minder heftig dan je dacht. Ja het is een pijnlijke plek, en nee het is niet fijn dat je volledig voelt wat het is en welk effect dit heeft op jou. Tegelijkertijd duurt het maar kort. Wanneer je mee ademt en jezelf volledig toestemming geeft dat het er mag zijn wordt het al snel minder. Er komt rust en zachtheid. Je voelt dat er weer stroom ontstaat in je systeem. Het in stilte inademen van je pijnlijke plekken blijkt veel minder van je te vragen dat je jaren lang schrap te zetten of er bij weg te gaan. Je maakt het op die manier veel zwaarder dan het al is.

Deze wetenschap en kennis hebben mij heel veel innerlijke vrijheid gegeven. Vanuit deze plek geniet ik er enorm van om dit in mijn werk als coach en trainer weer in te kunnen zetten. Dat genieten doe ik lang niet altijd in stilte. Hierover vertellen met een grote glimlach is namelijk veel te fijn.

Geschreven door Mirjam Glastra

 

 

 

 

 

54321
(0 votes. Average 0 of 5)