Trauma verstaan

TRAUMA VERSTAAN

Ik keek met verwondering naar mijn nieuw geschapen beeld. Het was zo anders. Minder perfect en vloeiend. Maar waarachtiger. Ik hield van de barsten die het verfijnde lijnenspel doorbraken, van de grillige vormen, die waren ontstaan. En ik koesterde het plekje zonder glazuur omdat ik het scherfje niet meer had kunnen vinden.

~Francien Bruggeman ~


Trauma is opgeslagen energie

Trauma is het gevolg van een schokkende ervaring die je op het moment van de ervaring niet hebt kunnen verwerken en integreren. De gevolgen, traumatische symptomen, worden niet veroorzaakt door de gebeurtenis zelf, maar ze komen voort uit het bevroren restant energie dat niet is opgeheven en ontladen. Dit restant van energie blijft in ons zenuwstelsel gevangen. Dit heeft gevolgen voor de psychische, emotionele en fysieke gezondheid omdat het binding veroorzaakt. Ook in het stapelen van trauma, nieuw trauma maakt oud trauma wakker.

Niet alleen werkt trauma door voor de cliënten zelf, het treft ook familie, relaties, gezin, vrienden om hen heen. Vaak gaat dit gepaard met destructieve emoties en hechtinsproblematiek.

Tijdens de drie dagen kijken we naar de mogelijkheden van natuurlijk herstel en naar de mogelijkheden om herstel te bevorderen in het begeleiden van de ander. We openen het veld van ontmoeting door te richten op het probleemoplossend vermogen in plaats van op het trauma zelf. We kijken en leren hoe we het gebeurde kunnen aannemen, rouwen om het verlorene en waar we macht en onmacht nemen. Ook maken we een begin met het aanboren van de hulpbronnen. Met het aanboren van en werken met hulpbronnen in het lijf werken we verder tijdens de module Trauma in het lijf – deel 2.

 

AAN HET EINDE VAN DEZE DRIE DAGEN:

  • herken je de samenhang tussen de vragen,verlangens en symptomen van cliënten rondom mogelijk trauma
  • trauma en hechtingsproblematiek
  • heb je kennis van de symptomen van trauma
  • herken je de symptomen in het lijf
  • heb je kennis van het aannemen van trauma en de rouw van het verlorene
  • heb je gewerkt rondom macht en onmacht, dader en slachtofferschap
  • heb je de kunde en ervaring in het werken met verlangen als vertrekpunt
  • heb je kennis en ervaring in het werken met het gezonde deel, overlevingsdeel en getraumatiseerd deel

Lichaams- en ervaringsgerichte benadering:
In deze workshop doe je kennis en kunde op rondom het verstaan van trauma en koppelen we de lichamelijke reacties aan de opgedane ervaring.

WERKVORMEN
We werken met eigen ingebrachte cases en werken deze uit tijdens de workshop. Daarnaast werken we ondersteunend met de theorie van Peter A. Levine, Dr. Bessel van der Kolk en Frans Ruppert.

VOOR WIE:
Voor iedereen die meer weer leren over werken met thema’s rondom trauma en geïnteresseerd is in het werken met hulpbronnen. Daarnaast voor iedereen die vanuit persoonlijke interesse zich wil verdiepen rondom trauma.

VORM:
3 daagse module, drie losse dagen

VERVOLG:
Trauma in het lijf

 

PLAN EN DETAILS

Locatie Landgoed Bleijendijk, Vught
Overnachten op het landgoed is mogelijk (ca. € 30,=)
Data dataoverzicht
Tijden 10.00 – 17.00 uur
Begeleider Sharon Hanegraaf / Allard Klok
CRKBO Raafwerk is aangesloten bij het Centraal Register Kort Beroepsonderwijs.

Investering € 750,00,=

Incl. telefonische intake, lunch, koffie en thee

Aanmelden